Добавете имот
Вашият резултат

Задава ли се нов „имотен балон“?

Публикувано от im0tadm1n на 04.03.2016
| 0

Ситуацията на пазара на недвижими имоти в България може да се определи като нов имотен балон. За втори път в последните петнадесетина години наблюдаваме толкова бързо нарастване на цените на жилищата, най-вече на зелено, и те вече достигат изключително високи нива, непоносими в сравнение с доходите и икономическите параметри. При предишното бързо нарастване на цените се стигна до срива от 2008 – 2009 г., предупреждават финансисти.

Засега подобна тенденция има предимно в София и в градове, в които имотният пазар е активен като Пловдив, Бургас, Варна. „Цените на недвижимите имоти, дори в момент, когато новите проекти са още на фаза изкоп, вече гонят 1000-1500 евро за квадратен метър в определени райони на столицата, което е изключително рисково ниво за незавършена сграда“, коментира наскоро Милена Виденова, управител за България на компанията за кредитно застраховане „Кофас“.

По данни на брокери през втората половина на 2016 г. за първи път от 10 години насам е отбелязан двуцифрен ръст на цените на недвижимите имоти на годишна база 12%. В повечето случаи се купуват жилища с инвестиционна цел – за отдаване под наем и последваща продажба. Това поведение се обяснява с падането на лихвите по депозитите почти до нулеви нива, при което закупуването на жилище е вид защита на спестяванията. Друга причина за бума на пазара на имоти е по-достъпното кредитиране, след като лихвите на ипотеките вече са около 5-6%. Според Виденова обаче при тези високи цени се прекрачва разумният срок за изплащане на инвестицията.

Опасенията си от раздуването на нов имотен балон изразяват и фирми от строителния бранш, който още не може да се съвземе от кризата през 2008 г. Банките пък стават все по-консервативни при финансирането на подобни проекти, посочват от „Кофас“. Вероятността проекти при такива високи цени да не могат да бъдат реализирани е много голяма. А това поражда опасност от нов взрив на междуфирмената задлъжнялост.

Недвижимите имоти и строителството са сред четирите сектора, в които има най-много фирми с финансови затруднения, посочиха преди дни от Асоциацията на колекторските агенции. Другите два са търговията и транспортът, информира в.Сега. От асоциацията отчитат, че благодарение на подобряването на бизнес средата през последната година е намалял броят на започналите процедури по несъстоятелност – 400 през 2016 г. Все още обаче остава висок броят на компаниите във финансово затруднение – 50 000. Най-често тези компании впоследствие биват обявявани в несъстоятелност, казват от колекторските агенции.

Публикувайте отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван