Добавете имот
Вашият резултат

Седем съвета при покупка на ново жилище

Публикувано от im0tadm1n на 25.04.2017
| 0

Решили сте да закупите ново жилище? Следващите няколко съвета вероятно ще ви бъдат от полза.

Разберете къде точно е границата на имота

Трябва да сте напълно наясно докъде се простира имотът, който ще закупите, както и откъде започват имотите на съседите ви. Това не само е важно, за да знаете какво точно се включва в цената, която заплащате, но и за да избегнете евентуални проблеми и спорове с вашите бъдещите съседи.

Не отлагайте твърде дълго

Цените на имотите са непостоянни – в един момент са по-високи, а в друг – по-ниски. Когато харесате определен имот, не е много разумно да отлагате закупуването му, докато цената стане по-ниска. Разбира се, бихте могли да предложите някаква сума, която да е различна от обявената от собственика. Бихте могли да дори се споразумеете. Но когато попаднете на жилище, което наистина харесате и което се „вмъква“ в определения от вас бюджет, не отлагайте покупката. Така рискувате да стане собственост на някой друг.

По-големият имот невинаги е добър избор

Безспорно по-големите апартаменти са по-предпочитани. По-просторни са, често са и по-уютни. Но невинаги са най-добрият избор, особено ако обмисляте да го продадете в някакъв бъдещ момент. Цената на всеки един имот се определя и от цената на околните апартаменти; от локацията. Ако повечето имоти в близост са на много по-ниска цена от този, който смятате да закупите (и да продадете в последствие), едва ли ще успеете да продадете жилището бързо (дори и да е по-голямо от останалите). Вероятно дори ще се наложи да обявите по-ниска цена в последствие.

Купувате жилище – емоциите нямат значение

Да закупите жилище, защото предизвиква положителни емоции у вас – това може да „разбие“ сърцето ви в бъдеще. Има разлика между емоциите и разума. Ако действате под влияние на емоциите, възможно е да закупите жилище заради дребни детайли, които не са съществени. Помнете, че покупката на жилище е сериозна инвестиция, така че обмислете добре решението си.

Възползвайте се от услугата „жилищна инспекция“

В момента в страната се предлага нова услуга, придобила широка популярност в САЩ и Европа през последните години – „жилищна инспекция“. Да, ще ви излезе малко по-скъпо, отколкото да се доверите на собствената си преценка, но ще сте наясно със състоянието на имота, който купувате. Специалистите, извършващи услугата, описват детайлно скритите недостатъци и предимства на дома, който евентуално ще бъде ваш. Те дават информация относно съществуващите проблеми в различните инсталации, влагата, течовете и др.

Определете своя цена

Когато купувате дом, трябва да се съобразите с две неща – каква сума бихте могли да изплатите, но и каква смятате, че е реалната цена на имота. Трябва внимателно да проучите какво предлагат хората, чиито имоти са със сходни размери в същата локация. На базата на това определете цена, която да е съобразена с цените на околните имоти.

Проучете мястото

Преди да решите да закупите имот, проучете внимателно мястото, на което той се намира, особено ако не живеете в района. Посетете мястото (квартал, град, село) през деня и вечерта, разговаряйте със съседите. Проучете и тях. Прекарайте малко повече време около вашия бъдещ дом, преди да стане ваша собственост. Наблюдавайте съседите си, особено ако купувате къща. Важно е да имате някаква преценка за тях.

Разходете се до магазина. Проучете на какво разстояние от бъдещия ви дом е гарата, автобусната спирка и др. Разберете дали има детска градина и училище в близост, дори и все още да нямате деца.

Публикувайте отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван