Добавете имот
Вашият резултат

Покупка на къща – на какво да обърнете внимание

Публикувано от im0tadm1n на 16.05.2017
| 1

Все повече хора избират да „обърнат гръб“ на градското натоварване и да заживеят в къща – на село. Много от тях работят от дома си, други – пътуват до града. Но общото между всички тях е, че са избрали да живеят по-близо да природата.

Ако и вие сте от тях, трябва да знаете обаче, че изборът на къща не е никак лесна задача, тъй като при него трябва да се съобразите с много детайли, които, ако не вземете под внимание, може да доведат до различни проблеми в бъдеще. В статията ще ви дадем няколко полезни съвета при избор на къща, които обаче не са обвързани с правните аспекти – най-добре е те да бъдат консултирани със специалист.

Преди покупката на имот е важно да разберете подробности относно електроснабдяването и водоснабдяването, както и канализацията. Ако ви е необходимо да изградите кладенец в последствие (в случай че липсва), проверете дали има възможност това да се случи, проверете и каква е дълбочината на водоносните слоеве в този район. Относно канализацията е добре да се осведомите дали изгребаната яма е законна, както и дали има възможност да се изгради вътрешна тоалетна, ако такава липсва.

Огледайте дворното място. Има ли постройки там? Ако има, разберете какво е тяхното състояние и техния статус – нужно ли е да бъдат премахнати, могат ли да бъдат надградени и т.н. Определете наклона на терена.

В случай че купувате по-стара къща, проверете състоянието на покрива й. Установете дали има изгнили греди или опори. Ако мислите,че не можете да се справите сами, потърсете мнение от специалист.

Определете положението на къщата. Добре е, ако тя има южен или източен изглед. Ако не е така, а в близост до нея има висока сграда например, слънчевата светлина ще навлиза едва за няколко часа в дома ви.

Опитайте се да установите дали в района има опасност от свлачища и наводнения. Огледайте съседните къщи – това как изглеждат те може да ви „подскаже“ дали съществува риск от подобни проблеми. Осведомете се за начина, по който се оттича дъждовната вода.

Разберете какво е състоянието на тръбите в къщата, както и дали водата, която преминава през тях, е годна за пиене.

Проверете дали подаваното електричество е в нормите за напрежение, разберете и какво е състоянието на електрическите системи както в имота, така и извън него.

Обърнете внимание дали в дома има следи от мухъл и влага. Разберете по какъв начин става отоплението, както и колко би струвало то.

В случай че в близост има изградена железопътна линия, може би не е добра идея да избирате точно този имот, защото със сигурност ще е шумно. И все пак е важно да има пътища в близост до имота (асфалтови и/или железопътна линия), дори и селото да се намира в планината.

Разберете колко време ще ви отнема да се придвижите от работното ви място до жилището както през лятото, така и през зимата. Разберете къде в близост има изградени здравни заведения, училища, детски градини, магазини и др. Помислете доколко новото ви жилище е удобно и за децата ви, когато трябва да се придвижат до училище и да се връщат обратно.

Ако купувате имота, но предпочитате да го използвате като вила, а не като постоянен дом, насочете се към по-населените райони. В малките селца много често необитаемите къщи се разбиват и ограбват.

Разбира се, това са само част от съветите, които можете да получите. Но следвайки ги, бихте могли да избегнете много проблеми след закупуването на определен имот.

One thought on “Покупка на къща – на какво да обърнете внимание

  • Иван
    на 11.06.2018

    интересна статия

Публикувайте отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван