Добавете имот
Вашият резултат

Покупка или наем на жилище?

Публикувано от im0tadm1n на 10.04.2017
| 0

Обмисляте ли да смените жилището си? Ако е така, може би сте изправени пред дилемата дали да си купите ново жилище, или да наемете такова. В статията ще се опитаме да разгледаме положителните и отрицателните страни на всяко от двете решения.

Собственост или под наем

Мечтаете ли си за свое кътче; за място, което ще е изцяло ваше? Или бихте се чувствали по-добре, ако живеете в нечий дом?

Покупката на жилище ви позволява да правите с него каквото поискате – ако то е ваше, можете да прибегнете до всякакви ремонтни дейности. Ако обаче го наемете, ще е необходимо да се допитвате до хазяите си за всеки един дребен детайл, който решите да промените – независимо дали искате да поставите лавици за книги, или да боядисате стените.

Освен това някои хазяи не желаят да приемат в домовете си домашни животни. Поради тази причина ще се наложи първоначално да наемете жилището, а след това да се сдобиете с мечтания домашен любимец. В случаи че вече имате такъв, е твърде вероятна да се „запасите“ с търпение, докато намерите дом, в който ще можете да живее и той.

Преимуществото на това да наемете жилище е, че ще имате възможност да се местите от апартамент в апартамент, както и от квартал в квартал всеки път, в който решите, че имате нужда от промяна.

Заем или наем

Факт e, че парите, които давате за наем, бихте могли да давате за погасяването на заема от банката. Има много голямо значение къде планирате да живеете. В зависимост от местоположението е напълно възможно месечната вноска за заема да е по-ниска от самия наем. Освен това наемът не е инвестиция. Когато в един момент се обърнете назад, ще осъзнаете, че в продължение на години сте внасяли определена сума (немалка сума), с която обаче не сте си купили нищо в действителност.

Ако наемете жилище, трябва да сте наясно, че винаги има вероятност хазяите да решат да го продадат. Ето защо в известна степен зависите от тях.

Наемането на жилище дава повече възможност за приспособяване към обстоятелствата. Ако се окаже, че през последните месеци доходите ви са намалели, можете да се преместите в по-малък апартамент с по-нисък наем. Ако обаче си купите жилище, може да се окаже в един момент, че е непосилно за вас да изплащате заема за дома, който сте купили. Именно това е и причината, поради която повечето хора решават да не се ангажират с подобна инвестиция.

Свобода или отговорност

С покупката на дом идват и големите отговорности. Това означава, че ако нещо се повреди, ще зависи само от вас то да бъде поправено. Ремонтите ще бъдат изцяло ваша отговорност. Това означава, че периодично ще изникват непредвидени разходи. Когато наемате жилище, вашият хазяин обикновено поема отговорността да поправи онова, което се е счупило.

Покупка или наем на жилище

Когато дойде време да вземете това решението дали да закупите, или да наемете жилище, направете избора, който е по-добър за вас в този конкретен момент.

Всяко едно от двете решения има своите предимства и недостатъци. Ако решите, че наемът е по-добра алтернатива, преценете положителните и отрицателните страни на решението. Ако пък искате да закупите жилище, е редно много добре да обмислите решението си, както и да прецените всички рискове, които биха могли да последват.

Ако прецените, че по-доброто решение лично за вас е да се сдобиете със собствено жилище, следващата стъпка е да решите в какъв размер можете да изтеглите заем, както и каква е сумата, която можете да спестявате всеки месец, за да го погасявате.

Покупка или наем – в голяма степен това решение зависи и от личните предпочитания на всеки човек. За някои е важна свободата. Други пък предпочитат да прекарват по-голямата част от времето си у дома – за тях би било много по-практично да изградят свой дом, в които да се чувстват комфортно и уютно. Независимо обаче към кой от двата типа се „доближавате“ вие, най-важното е да се съобразите с обстоятелствата в момента, както и да прецените всички евентуални рискове и последици от действията си.

Публикувайте отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван