Добавете имот
Вашият резултат

Пенсионните фондове вече няма да могат да инвестират в имоти

Публикувано от im0tadm1n на 04.03.2016
| 0

Частните пенсионни фондове вече няма да могат да се инвестират в имоти. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предложени от Комисията за финансов надзор (КФН), предложени за обществено обсъждане.

Според предлаганите промени отпада възможността за пряко инвестиране на средства на осигурените лица в инвестиционни имоти, а в срок от 10 г. пенсионните дружества трябва да се разделят с вече закупените подобни активи. В същото време се разширява лимитът за вложения в имоти чрез акционерните дружества със специална инвестиционна цел.

КФН е констатирала редица проблеми в практиката по директно инвестиране на средствата на пенсионните фондове в инвестиционни имоти, се казва в мотивите на комисията. От там посочват, че пазарите на недвижими имоти не се отличават с достатъчна прозрачност и ликвидност. Това обстоятелство се отразява върху справедливата оценка на имотите, а впоследствие и върху стойността на средствата по партидите на лицата в пенсионните фондове.

Предложенията на КФН въвеждат и ограничения за инвестиране в свързани лица. Средствата на осигурените няма да могат да се влагат във финансови инструменти или активи на компании от групата на пенсионното дружество. Въвежда се и ограничение за инвестиране в една група до 10% от активите на пенсионните фондове.

Публикувайте отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван