Добавете имот
Вашият резултат

Как да осигурите повече място в стаята си

Публикувано от im0tadm1n на 10.04.2017
| 0

Обзавеждането на малка спалня (независимо дали общежитие, или студентска квартира) ще ви изправи пред различни предизвикателства, особено когато ви се налага да спите, да учите, да се забавлявате и да си почивате в нея. А ако имате и съквартирант, тези предизвикателства стават още по-големи.

В близкото минало идеите относно декорирането на стаята се ограничаваха до постери, интересно столове и лавици за книги. Днес обаче нещата са различни.

Предлагаме ви десет идеи, които ще направят стаята ви по-просторна:

Създайте повече място, издигайки леглата си високо

Този тип легла, издигащи се почти до тавана на стаята, се наричат лофт легла. Ако реализирате тази идея, ще си осигурите много място под самото легло, което ще можете да оползотворите по различни начини.

Възможностите, които освободеното пространство ще ви предостави, са неограничени. Може би имате нужда от кушетка? Или от бюро? Изберете онези мебели, които ще са ви от най-голяма полза. А ако и вашият съквартирант повдигне своето легло, ще се освободи два пъти повече място.

Правейки това, можете да добавите и малка дървена платформа, на която да поставяте различни предмети, като чаша вода например, за да не слизате всеки път, когато имате нужда от нещо подобно.

Повдигнете леглото си

По-голямата част от студентските стаи са малки. Ако нямате възможност да издигнете леглото си до тавана, за да освободите повече място, тогава опитайте да го повдигнете. Тези няколко сантиметра могат да са от голямо значение, когато живеете в една стая.

Ако желаете, бихте могли да използвате стари чекмеджета, за да ги добавите под леглото. Така ще освободите място. Потърсете покривка за леглото, за да покриете и чекмеджетата.

Обзаведете стаята си според собствените си предпочитания

Когато се нанесете в стаята, можете да проявите творчески подход и да разместите мебелите според собствените си предпочитания. Бихте могли да вмъкнете две бюра, да разместите шкафовете или леглата. Поставете мебелите така, че да ви е приятно, когато влезете в своя нов дом, но и се опитайте да оползотворите максимално пространството.

Бихте могли да сложите някакъв акцент на стената, да залепите ефектен тапет (ако е позволено), да облепите шкафчетата с тапет. Друга възможна алтернатива е да поставите огледало – то ще спомогне за това стаята ви да изглежда по-просторна и по-светла, ето защо можете да поставите едно голямо огледало на една от стените.

Използвайте „многофункционални“ мебели

Малките пространства създават големи предизвикателства. Когато трябва да използвате стаята си за всичко (спане, учене, забавление), едно от най-добрите решения е да придадете много предназначения на един предмет.

Бихте могли да използвате една голяма табуретка като място за сядане, но и като маса. За да освободите достатъчно пространство в стаята си, необходимо е мебелите да имат повече от едно предназначение.

Съгласувайте решенията си със съквартиранта си

За да се предпазите от конфликти, обсъдете решенията си със своя съквартирант. Изберете мебелите си така, че да са подходящи и за двамата, като същевременно отразяват индивидуалността и на двамата. Задачата не е лесна, но консенсус винаги може да бъде постигнат. Бихте могли заедно да подберете някои от аксесоарите – възглавниците, завесите и т.н.

Ако обаче сте на различни мнения относно обзавеждането, не се чувствайте длъжни да се съобразявате изцяло с виждането на съквартиранта си.

Поставете временни декорации за стени

Ако сте на квартира (или в общежитие), няма да са ви позволени много неща. Например няма да можете да рисувате по стените, нито да смените цвета им. Това не значи обаче, че трябва да се примирите, ако искате нещо повече. Съществуват редица възможности за добавяне на арт декорации и картини по стените, които могат да бъдат преместени в края на следването.

Временните декорации за стени предлагат голямо разнообразие от форми, цветове и изображения. Ако не откриете нещо, което да ви вдъхновява, просто подходете творчески – спрете се на малките детайли, които биха допринесли за това стаята ви да се превърне в един малък, но уютен дом.

Подредете стаята си

Нищо не намалява пространството така, както бъркотията. Подредената стая изглежда по-голяма. Несъмнено имате много принадлежности, с които не бихте искали да се разделите. Ето защо е нужно да разпределите правилно пространството в стаята си.

За да поддържате всичко разтребено и организирано, оползотворете максимално мястото, с което разполагате. Поставете предмети зад вратата, а ако нещо може да бъде закачено на нея – поставете кукички или закачалки. И не забравяйте за мястото под леглото и бюрото!

Променете осветлението

Възможно е да имате само един малък прозорец в студентската си стая; или пък светлината да е твърде приглушена. Едно добро решение би било малка лампа за бюро. Така ще можете да използвате светлината, дори и когато съквартирантът ви да спи. Ще можете да учите по всяко време. А лампата ще може да бъде още един акцент в стаята ви.

Направете леглото си комфортно

Вашата стая е вашето лично пространство за почивка след напрегнатия ден в университета, а леглото ви е най-доброто място за вашата почивка.

Изберете си подходящи чаршафи. Защо не разноцветни? Стремете се да са изработени от висококачествени материали, за да можете да ги използвате и след като напуснете стаята си.

Ако леглото ви е и място за сядане, изберете и дамаска. За предпочитане е дамаската да покрива изцяло матрака. Добавете възглавници и направете леглото си удобно за вас самите.

Не забравяйте каква е причината да сте там

По време на следването си можете да изживеете много забавни моменти, но не забравяйте причината, поради която сте там. Стаята ви трябва да е комфортна и удобна, за да учите в нея.

Използвайки идеите, които ви дадохме, не забравяйте да оползотворите максимално пространството, като същевременно „оставите своя отпечатък“. Направете стаята си едно интересно, но и комфортно място. Имате много ограничено място, така че решенията ви трябва да са съобразени с това. Тази стая е новото ви жилище, придайте й нещо от себе си.

Публикувайте отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван