Отдаването на гаражи под наем набира скорост в големите градове


 

Броят на автомобилите в страната и особено в големите градове расте с всеки изминал ден. Според различните данни, които се изнасят от специалистите от автомобилния бранш, за последната година у нас са регистрирани над 700 000 нови и стари моторни превозни средства. От КАТ-София пък информираха преди време, че регистрираните в столицата коли са над 660 000. Експертите тогава бяха единодушни, че цифрата на колите, които се движат по софийските улици е значително по-висока. Същото е положението и в останалите големи градове на страната като Пловдив, Варна, Бургас. Наред с проблемите със замърсяването на въздуха, множеството катастрофи и натоварения трафик, друг проблем, който предизвиква растежът на броя на автомобилите е липсата на гаражи. Проблемът може би не е чак толкова осезаем в по-малките населени места, но в големите градове положението е трагично. Местата за паркиране пред жилищните блокове не са достатъчни от години, а хората, които са склонни да продават гаражите си, са рядкост. Това е и причината в последно време да се наблюдава раздвижване при търсенето на гаражи под наем. Разкриват се и все повече охраняеми паркинги, които бързо намират клиенти, склонни да плащат за услугата. Сумата, която се плаща за месечен наем на гараж зависи от това в кой квартал се намира помещението, както и от градът, в който се предлага. Логично в по-големите градове, където и търсенето е високо, цените да гонят по-високи равнища.

Цените на гаражите под наем в София

Логично най-голямото търсене е в София. Автомобилите в столицата се увеличават с всеки изминал ден и това предразполага сериозно раздвижване на пазара. Сред офертите, които са в обръщение в момента, може да наемете гараж от 15 кв.м. в ЖК “Света Троица” на цена от 100 лв. на месец. Гаражна клетка в подземен гараж в нова сграда с автоматична врата, видеонаблюдение и жива охрана се предлага за по 180 евро на месец. Срещу тези пари ще получите гараж с площ от 25 кв.м. Помещение от 15 кв.м. може да се наеме в столичния квартал “Люлин” за 62 евро на месец, а надземен гараж от 18 кв.м. до консерваторията може да е ваш за 60 евро на месец. В квартал “Младост 4″ подземният гараж от 25 кв.м. може да приюти вашата кола, ако сте съгласни да заплащате по 80 евро на месец. Значително по-високи са наемите на гаражите в квартал “Белите брези”. Там помещение от 28 кв.м. се предлагат за 150 евро. При същата цена, но за 20 кв.м. се отдават под наем гаражите в центъра на София.

Ценита на гаражите под наем във Варна

Цените на гаражите под наем във Варна също държат цени, подобни на тези в София. В Морската столица помещение от 18 кв.м. в района на морската градина се отдава за 100 евро месечно. Гаражите около техникумите държат нива от по 250 лв. за 17 кв.м.. Възможно е да се намери и гараж със собствени санитарни възли на цена от 150 лв. 200 лв. пък ще струва наемането на гараж с канал за ремонт на автомобили. Съществува и възможност да наемете гараж заедно със свои приятели или познати. Тук удачен вариант е оферта за квартал “Аспарухово”, където гараж от 170 кв. м. може да се вземе срещу 700 лв. на месец.

Цените на гаражите под наем в Пловдив

Гараж в монолитна кооперация в пловдивския квартал “Кичук Париж” се предлага срещу месечен наем от 50 лв. И тук обаче най-често се срещат оферти на цени от 100 до 200 лв. на месец. Гараж с площ от 20 кв.м. в централната част на Пловдив може да е ваш срещу 150 лв. на месец, а гараж от 22 кв.м. се предлага на цена от 100 евро. Срещат се и оферти за по 80 лв. на месец за гараж в района на Джумаята в Пловдив.

Цените на гаражите под наем в Бургас

В бургаският квартал “Меден рудник” може да наемете гараж на цена от 50 евро, докато гараж в новострояща се кооперация в централната градска част гони нива от над 180 евро. Възможно е и да откриете гараж от 20 кв.м.в центъра за по 100 лв. на месец. Тук обаче трябва да сте наясно, че помещението не е ново строителство. Гараж от 25 кв.м. в квартал “Възраждане” се отдава под наем за сумата от 60 лв. на месец.

Всички посочени в статията цени са актуални към момента на написването й. Едва ли обаче в близко време може да се очаква някаква сериозна промяна в цените, при които се отдават гаражите под наем. Едно обаче със сигурност е ясно – търсенето на гаражи под наем няма да намалее, защото ситуацията е такава, че автомобилите са с пъти повече от гаражите.

Comments are closed.